Fordeler med laser- og lysterapi

Det er mange fordeler med laser- og lysterapi og jeg bruker det mye som et hjelpemiddel i behandlingene jeg gjør. Det er viktig for meg at behandlinger skal være så behagelige for dyret som mulig og ved hjelp av laser- og lysterapi er dette lettere å gjennomføre.

Fordeler med lysterapi:
- Kroppen blir varmet opp og muskulaturen blir lettere å jobbe med
- Det kan redusere stress og kan bidra til å gjøre dyret trygg under behandling
- Blodsirkulasjonen øker som har en positiv effekt på kroppen
- Har ingen kontraindikasjoner og kan brukes på de fleste

Det er forskjell på laser- og lysterapi og den største forskjellen er virkeområde og ikke minst bølgelengde på apparatet. Kort og enkelt fortalt vil en laser trenge dypere inn i muskler og vev med en høyere konsentrasjon. Det er lettere å "gjøre feil" med en laser av denne enkle grunnen. Du kan fort overdosere og en laser har flere kontraindikasjoner. Med andre ord skal man vite hva man driver med når man behandler med laser. Jeg benytter flere ulike typer av lysterapi, alt tilpasset ditt dyr. Det er da infrarødt lys i form av matte som dyret ligger på, eller som blir påført ved hjelp av apparat. Laseren jeg bruker er en medisinsk laser (LLLT) i laserklasse 3B.

Fordeler med laserterapi:
- Smertelindrende og har en antiinflammatorisk effekt
- Øker immunforsvaret
- Gir en bedre nervefunksjon
- Kan halvere legningstiden på sår og overfladiske skader

Det finnes mye forskning på bruk av laser og hvilken effekt dette har på kroppen. Som nevnt er laserterapi mye brukt på sår for at det skal gro raskere samtidig som at det er mange andre bruksområder. Laserlyset starter nemlig prosesser i kroppen som stimulerer immunforsvaret og virker positivt på sirkulasjonssystemet, stoffskiftet og lymfesystemet. Dette igjen fører til at elastisiteten i muskler og sener opprettholdes. Laserterapi kan meg fordel brukes ved ligamentskader, seneskader og andre betennelsestilstander i bløtvev og ledd.

Spesielt bra er dette for dyr med kroniske lidelser og langvarig smerter. Eksempler på dette er HD, AD og Spondylose. Da laserterapi virker smertelindrende så har jeg opplevd flere ganger at dyr som har ømme triggerpunkter og kroniske smerter blir raskere bedre. Med laser får man nemlig behandlet muskulatur uten å palpere på ømme punkter. Celleprosessene som settes i gang bidrar også til utskilling av endorfiner og gir dyret en følelse av velbehag.

Laser- og lysterapi kan også brukes forebyggende mot skader for dyr med høyt aktivitetsnivå. Ved å opprettholde elastisiteten i muskler og ledd i kombinasjon med regelmessige gjennomganger av kropp, så er det lettere å oppdage skader og komme til hektene hvis uhellet har skjedd.

Det samme kan sies om eldre dyr. Det er lettere å holde seg i form og bevegelse om kroppen er i balanse. Kan man redusere smerter og øke smidigheten i kroppen vil dette øke livskvaliteten til dyret og jeg hører ofte at eier sier "h*n virker mer glad enn tidligere".

Laserbehandling er inkludert i alle massasjetimer dersom det er behov for dette.

Dersom dyret kun trenger laserbehandling og ikke massasje så kan dette selvfølgelig arrangeres. Dette gjelder feks på hunder som er urolige og engstelige for å bli tatt på eller gamle hunder med smerter i muskulaturen. Jeg har hatt god effekt med laseren i sårbehandling og kan ta på meg feks kun laserbehandling av sår på alle dyr.
Tid: ca 15-30 min inkl forbehandling

På bildene under er det jeg som har gitt laserbehandling på sår. Jeg kan også behandle hester og andre dyr, i tillegg til hund. Bare ta kontakt.

Bildet over viser en hest som har slitt med vaskulitt i nesten 2 år. Sårene ville ikke gro til tross for gjentatte behandlinger fra både veterinær og andre eksperter på området. Etter kun få mnd med regelmessig laserterapi så er det lov å være optimistisk. Denne hesten er fremdeles under behandling, så sluttresultatet er ikke kommet ennå.

Dette er før og etter laserbehandling av en hest med vaskulitt. Dette er kun etter få behandlinger. Det er viktig å presisere at symptombehandling ikke holder som eneste behandling. Kroppen må også behandles innenfra i samarbeid med veterinær.

Del denne siden