Overvekt hos hunder er dessverre et vanlig problem, og det gir flere negative symptomer.

  • Forkortet levetid
  • Leddplager
  • Diabetes
  • Hjerte- og lungesykdommer
  • Belastningsplager

En hund regnes som overvektig dersom den veier mer enn 15% over sin antatte normalvekt. Dette vil tilsvare ca 250 gram hos en Chihuahua, eller ca 4,5 kg hos en Labrador (vekt hentet fra NKK rasestandard). Jeg er svært opptatt av ernæring og ønsker at hunden skal kunne få den beste livskvaliteten den kan ha. Målet er ikke å få de raskt ned i vekt eller sette urealistiske mål. Vektreduksjon skal skje på en trygg måte, og tilpasses hundens sykdomshistorikk, rase og alder.

Har du en overvektig hund, som du rett og slett ikke klarer å få ned i vekt? Ta kontakt så hjelper jeg deg. 

Pris og tid avhenger av utgangspunkt og mål, ta kontakt for mer info.

Ser du deg blind på vekta?

På det første bildet over ser du Maze. En Amerikansk Bulldog tispe på 3 år. På disse to bildene viser vekten det samme, 31 kg.

Men du kan vel se forskjell i volum?

Bildet til høyre er slik jeg foretrekker Maze, slank og atletisk. Her er hun godt trent og gjør det bra i både sport og utstilling.

Venstre bildet er tatt etter inseminering, hvor jeg kun har tatt vedlikeholdstrening og gitt ca 70g mer fôr i døgnet. Hun ble konstantert ikke drektig, så volumet skyldes ikke drektighet. Volumet holdt seg stabilt i 3 uker etter bildet ble tatt. Ingen innbilt drektighet heller.

Men vekten er den samme. Grunnen til dette er at muskler veier mer enn fett. Muskelmassen har minsket, mens fettmassen har økt.

Hva har dette resultert i? Man skulle tro at svaret her var: ingenting. Men sannheten er en annen. Maze sin kondisjon har blitt dårligere, hun går saktere enn før og henger ikke med på tur.

Via appen Rundogo har jeg logget aktiviteten hennes og hun gikk fra å kunne holde en snittfart på 5,4 km/t til 3,1 km/t på samme distanse.

I min jobb (dyrebutikk) har jeg ikke oversikt over hvor ofte jeg hører eiere si at hunden deres ikke virker like aktiv lenger. «Vekten viser jo akkurat det samme, så det kan jo ikke være noe i veien.»

Moralen med denne historien er at du må faktisk SE og TA PÅ hunden for å kunne vite om vekten er ideell. Stoler du kun på vekten så kan man gå glipp av mye informasjon og signaler fra hunden.

Et godt utgangspunkt er at man skal kunne kjenne hundens ribben ved lett trykk.

Muskler veier mer enn fett

 0.9g/ml. Muskler veier derimot i gjennomsnitt 1.1 g/ml.

  Det vil tilsvare at

 1 liter muskler veier 1.06 kg, mens 1 liter med fett veier 0.9 kg. 

Muskler veier ca 20 % mer enn fett. En studie viser at fett veier i gjennomsnitt

Del denne siden